Historie pand Westkaai

Westkaai taveerne oude haven Vlaardingen | Restaurant WestkaaiBoven de voordeur van het pand van Restaurant Westkaai (Westhavenkade 9-10) staat de volgende spreuk te lezen:

Laat winden waaien, Laat stormen loeien, Laat ieder zich met zichzelf bemoeien!

Taveerne d’oude Haven

Deze spreuk was oorspronkelijk met krijt geschreven op de zolder van d’Oude Lijnbaan aan de Baanstraat. In 1962 koopt Arend v/d Windt, dan nog betrokken bij Winzo IJssalon aan het van Schravendijkplein, het pand van benzinestation-houder Marinus Bak. Hij wilde daar een restaurant beginnen, iets waarover in Vlaardingen veel gepraat werd. Hij kwam op een gegeven moment op de Lijnbaan en zag die spreuk. Als een echte v/d Windt sprak de tekst hem aan, ook gezien de roddels in Vlaardingen. Vandaar dat hij juist deze spreuk boven de voordeur liet schilderen. Tot 1967 is het pand eigendom geweest van de Fa. Gebroeders v/d Windt (Winzo). Het pand is verder steeds restaurant gebleven en stond bekend als Taveerne d’oude Haven, Hollandse Tuin en nu Westkaai.

Eerste vermelding in 1623

Als u het pand goed bekijkt ziet u dat het zeer bijzonder en ook behoorlijk oud is. Het zeventiende eeuwse huis heeft een erker, een eenvoudige betimmerde hoofdingang en een bijzonder fraaie Lodewijk XV daklijst met gebeeldhouwd fries en rijk bewerkte consoles. Het voordakschild heeft loden hoekkepers en nokbedekking en wordt verlevendigd door vaasvormige pinakels en dakvensters. De eerste vermelding van dit huis is van 1623. In de PDF kunt u meer lezen over de geschiedenis van het pand.